Zodpovědnost chránit - koncept a aplikace - Sitter, Tomáš; Dubský, Zbyněk, 1974-; Sršeň, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Tématem této práce je doktrína odpovědnost chránit (R2P), která se stala velice aktuální právě v současné době, kdy byla využita k legitimizaci operace NATO a dalších zemí během povstání v Libyi v roce 2011. To vyvolalo kromě řady souhlasných ohlasů i vlnu kritiky, a to dvojího druhu. Někteří kritizovali už samotný fakt, že byla libyjská situace Radou bezpečnosti OSN označena za případ vhodný pro aplikace této doktríny Byli však i tací, kteří s tímto označením vřele souhlasili, byli však zklamání průběhem operace, která následovala. Tato část kritiků tvrdí, že NATO a další státy, které se do operace zapojily, přesáhly mandát udělený jim Radou bezpečnosti a tím docílily přinejmenším částečné delegitimizace R2P.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses