Energetická závislost center světové ekonomiky - Bognárová, Eliška (2012)
Dnešní svět potřebuje k uspokojování veškerých svých potřeb stále větší množství energie. Stěžejní problém však spočívá v tom, že mezi oblastmi s největší energetickou spotřebou a místy s největšími objemy energetických zásob existují obrovské disproporce. Tato práce si tedy dala za cíl analyzovat zranitelnost největších ekonomických hráčů světa z hlediska energetické (ne)soběstačnosti. Těžiště práce spočívá ve zhodnocení stavu a odhadovaného vývoje v otázce fosilních paliv, především ropy, zemního plynu a uhlí ve 3 světových centrech, USA, EU a Číně, pozornost je však věnována i alternativním, čistým zdrojům energie. Budoucí energetický vývoj v jednotlivých zemích do velké míry bude ovlivňovat postavení jednotlivých hráčů ve světové ekonomice, vzájemných vztazích a do velké míry změní současné rozložení sil těchto hráčů.