Kontejnerová přeprava mezi EU a Jižní Amerikou – postavení argentinských přístavů - Vančurová, Petra (2012)
Cílem diplomové práce je zhodnotit výkon kontejnerového přístavu Buenos Aires v kontextu dalších významných kontejnerových přístavů Jižní Ameriky a aplikovat vybrané determinanty výkonu přístavů při hodnocení konkrétních přístavů. V práci jsou srovnávány přístav Buenos Aires a Montevideo podle následujících faktorů, které determinují výkon přístavu, respektive jeho konkurenceschopnost: poloha přístavu, frekvence naplouvání přístavu kontejnerovými loděmi, výkonnost ekonomiky daného státu a efektivita přístavních terminálů. Zvláštní důraz je kladen na postavení obou přístavů na mezinárodní kontejnerové relaci východní pobřeží Jižní Ameriky -- Evropa. Přístav Montevideo byl na základě uvedených determinantů vyhodnocen jako konkurenceschopnější, respektive jako přístav, jehož výkon bude pravděpodobně v budoucnu narůstat na úkor přístavu Buenos Aires.