Analýza zdrojové soběstačnosti NNO v kultuře - Svobodová, Lucie; Boukal, Petr, 1962-2022; Vávrová, Hana, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2012)
Diplomová práce se zabývá analýzou zdrojové soběstačnosti čtyř vybraných nestátních neziskových organizací v kultuře. Jsou to divadla Činoherní klub, Semafor, Archa a Dejvické divadlo. Všechny tyto organizace prošly procesem transformace pražské divadelní sítě a staly se obecně prospěšnými společnostmi. Práce zkoumá, jestli spolu s přeměnou na soukromý subjekt a zvyšující se nezávislostí dochází také k růstu zdrojové soběstačnosti a rozšiřování portfolia finančních zdrojů. Za tímto účelem byly analyzovány účetní závěrky divadel. Ukazatel zdrojové soběstačnosti byl zasazen do kontextu dalších ukazatelů finanční analýzy. Práce ukázala, že ačkoli divadla využívají alespoň čtyři finanční zdroje, jsou značně závislá na příjmech z obecně prospěšných služeb a zejména na dotacích z veřejných rozpočtů. Rezervy mají tyto neziskové organizace v provozování doplňkové činnosti a fundraisingu. Zdrojová soběstačnost analyzovaných divadel se pohybuje mezi 35 a 52 %. Zatímco u tří divadel soběstačnost roste, u jednoho dlouhodobě klesá.
Vedoucí práce: Petr Boukal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses