Terorismus a globální občanská společnost - Werner, Jan; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Diplomová práce předkládá alternativu k tradičnímu výkladu terorismu v mezinárodních vztazích. Terorismus je interpretován skrze fukuyamovsko-hegelovské prizma thymu, jehož prostřednictvím je zasazen do rámce nenormativně vymezené globální občanské společnosti. Strategicko-takticky je pak současný terorismus ztotožněn s guerillou. Na těchto základech jsou vytyčeny nové primární i sekundární kategorie analýzy terorismu a navržen způsob optimalizace jeho strategií a taktik. Dále jsou zkoumány přesahy tohoto alternativního pojetí na státy - pro něž se tím otevírají nové možnosti proti-útoku, adopce metod nebo tiché spolupráce - a nevládní organizace. Analytické i zahraničně-politické využití navrhovaného přístupu je demonstrováno ve dvou přílohách k této práci.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses