Perspektivy ekologického zemědělství v EU se zaměřením na ČR - Zikmund, Tomáš (2012)
Impulz pro vznik ekologického zemědělství v Evropě přišel v roce 1924, avšak stěžejním obdobím pro další rozvoj byla až 70. léta minulého století. Za počátek ekologického zemědělství na území České republiky je možno považovat rok 1988. Od počátku 90. let došlo ke značnému rozvoji ekologického zemědělství ve všech evropských státech. V roce 2010 fungovalo v rámci celé Evropské unie 218.500 farem, přičemž celková výměra ekologicky obhospodařované půdy činila 9.181.507 hektarů, což představuje 5,10 % celkové výměry zemědělsky využívané půdy v EU. Z tohoto počtu působilo 3.515 ekofarem na území České republiky, kde obhospodařovaly plochu 447.821 hektarů. Podle akčního plánu ekologického zemědělství v ČR je cílem dosáhnout 5.800 ekofarem a 650.000 hektarů ekologické půdy v roce 2015. Z výše uvedeného vyplývá, že cílem této diplomové práce je analyzovat nedávný vývoj, aktuální stav a perspektivy ekologického zemědělství v Evropské unii s důrazem na Českou republiku.