Cielenie inflácie- komparácia realizácie v Slovenskej a v Českej republike - Burdeláková, Ingrida (2012)
Práca sa zaoberá realizáciou cielenia inflácie v Slovenskej a Českej republike, a porovnáva úspešnosť plnenia inflačného cieľa. Je rozdelená do troch kapitol. Na začiatku je všeobecne charakterizovaná menová politika a dva transmisné mechanizmy menovej politiky používané v oboch krajinách. Druhá kapitola sa venuje praktickej aplikácii prvého z nich, monetaristického peňažného transmisného mechanizmu, po menovej odluke. Zároveň sa poukazuje na problémy spojené s realizáciou tohto režimu menovej politiky, ktoré viedli centrálne banky v oboch štátoch k zmene transmisného mechanizmu. V poslednej kapitole sú porovnávané podmienky na Slovensku a v Česku pri zavádzaní a uplatňovaní inflačného cielenia. Taktiež je popísaný vývoj skutočnej miery inflácie a inflačných cieľov, a z toho vyplývajúce zmeny kľúčových úrokových sadzieb oboch národných bánk.