Cielenie inflácie- komparácia realizácie v Slovenskej a v Českej republike - Burdeláková, Ingrida; Koderová, Jitka; Vránková, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Práca sa zaoberá realizáciou cielenia inflácie v Slovenskej a Českej republike, a porovnáva úspešnosť plnenia inflačného cieľa. Je rozdelená do troch kapitol. Na začiatku je všeobecne charakterizovaná menová politika a dva transmisné mechanizmy menovej politiky používané v oboch krajinách. Druhá kapitola sa venuje praktickej aplikácii prvého z nich, monetaristického peňažného transmisného mechanizmu, po menovej odluke. Zároveň sa poukazuje na problémy spojené s realizáciou tohto režimu menovej politiky, ktoré viedli centrálne banky v oboch štátoch k zmene transmisného mechanizmu. V poslednej kapitole sú porovnávané podmienky na Slovensku a v Česku pri zavádzaní a uplatňovaní inflačného cielenia. Taktiež je popísaný vývoj skutočnej miery inflácie a inflačných cieľov, a z toho vyplývajúce zmeny kľúčových úrokových sadzieb oboch národných bánk.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses