Okolnosti vylučující protiprávnost - Dvořáková, Vendula (2013)
Cílem předkládané práce s tématem Okolnosti vylučující protiprávnost je definice těchto jednotlivých okolností uvedených v trestním zákoně č. 40/2009 Sb. a podmínek, za nichž lze tyto okolnosti vylučující protiprávnost využít. Rovněž jsou zde rozebrána jednotlivá rozhodnutí soudu týkající se konkrétních situací. Další významnou kapitolou jsou druhy trestů, které připadají v úvahu za porušení těchto okolností. Závěr tvoří krátké shrnutí s vlastním názorem na stávající právní úpravu této problematiky.