Analýza vývoje spotřební daně v České republice v letech 1993- 2011 - Ježek, Jakub (2012)
Analyzováním vývoje spotřební daně v České republice v letech 1993 -- 2011 zaznamenávám dva důležité mezníky, které ovlivnily právní rámec spotřebních daní. Prvním z nich je přijetí zákona č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, který stanovil legislativu v oblasti spotřebních daní. Zákon vymezil předmět zdanění dle jeho vlastností do následujících kategorií: minerální oleje, líh, pivo, víno a jejích meziprodukty. Dále pro každou jmenovanou kategorii a jeji podkategorii stanovil daňové sazby. Novela přiblížila legislativu spotřebních daní České republiky legislativě Evropské unie (EU). Druhým mezníkem bylo přijetí zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, kterým bylo nutné nahradit stávající právní úpravu o spotřebních daních kvůli vstupu České republiky do Evropské unie k 1.5 2004. Celá správa daní přešla pod agendu Celního úřadu ČR, čímž došlo k zefektivnění výběru daní a omezení daňových úniků. Dále došlo k navýšení sazeb zejména u spotřební daně z minerálních olejů a tabákových výrobků, které nesplňovali dle Směrnic EU minimální sazby. Práce odhalila několikanásobné převýšení současných sazeb ze spotřební daně České republiky nad minimálními sazbami EU, a to v oblastech lihu, piva, vína a meziproduktů. Z empirických dat vyplývá, že zvyšování sazeb spotřební daně pozitivně ovlivnilo daňové příjmy České republiky. Pouze v letech 2008 a 2009 byl zaznamenán významný pokles, který byl zejména způsoben globální hospodářskou krizí.