Interoperabilita slovenského mýtného systému se sousedními státy - Kačala, Tomáš (2013)
Cieľom tejto práce je poskytnutie komplexného prehľadu o výbere mýtnych poplatkov za používanie spoplatnených úsekov diaľnic a ciest prvej triedy v krajinách Poľsko, Slovenská republika, Maďarsko a v Českej republike v súčastnom období. Oboznámenie s rôznymi druhmi mýtnych systémov používanými v Európe, s legislatívnymi predpokladmi na spoplatnenie cestnej infraštruktúry v Európskej únii a so základnými princípmi spoplatnenia nákladnej cestnej dopravy. Súčasťou práce je popis fungovania firiem sprostredkujúcich platby za používanie spoplatnených cestných komunikácií. Nasleduje návrh spoločného mýtneho systému pre krajiny vyšehradskej štvorky, jeho technická stránka, odhad investičných nákladov a legislatívne požiadavky na jeho zavedenie do praxe. V závere práce sú odporúčania a možnosti implementácie tohto systému do spoločného európskeho mýtneho systému.