Nastavení kontrolních a řídících mechanismů v podniku - Luzanová, Marianna (2012)
Doktorská disertační práce přináší nový pohled na řídicí a kontrolní mechanismy v organizaci a způsoby jejich nastavení. Přestože zkoumaný obor je relativně mladou vědeckou disciplínou, problematika řízení a správy organizace, neboli Corporate Governance byla, je a bude aktuální pro každou společnost, bez ohledu na to, v jakém oboru, na jakém území nebo v jakém rozsahu podniká. Předkládaná disertační práce se zaměřuje na různé modely Corporate Governance a interního auditu ve světě, nicméně za hlavní modely jsou označeny anglo-americký model, západoevropský a japonský model. V metodologické části práce jsou označeny jejich hlavní rysy a podstata každého modelu, včetně výhod a nevýhod využití za konkrétních podmínek. K modelům Corporate Governance se v práci vrací v aplikační části, kde pomoci vědeckého modelování řídicího a kontrolního orgánu se zjišťuje vhodnost či nevhodnost každé ze zmíněných metod. Další problematikou, kterou řeší doktorská disertační práce, je současný stav vědeckého poznání v oblasti Corporate Governance a interního auditu. Z vybraných monografií a dílů českých a zahraničních autorů se v práci použily poznatky, které nejvíc popisují problémy stávajících mechanismů správy a řízení společnosti. V této části doktorské disertační práce je použitá metoda historická -- vývoj interního auditu a Corporate Governance od samého vzniku až po současnost. Předkládaná práce zkoumá oblast interního auditu z hlediska různého zaměření této vědní disciplíny v praxi -- risk managementu, compliance a fraud auditu. V práci jsou nalezeny odpovědi na otázky, v jakém vzájemném působení musí být tyto oblasti auditu, a do jaké míry jsou propojeny s vedením společnosti, zejména jakou odpovědnost a kompetenci mají. Jako příklad nastavení řídicích a kontrolních mechanismů v podnik