Hodnocení vlivu znečištění ovzduší na cenu bydlení v Praze - Kaloč, Jiří (2011)
Tato práce se zabývá problémem ekonomického oceňování environmentálních statků. Konkrétně využitím metody hedonické ceny pro odhad ochoty platit za určitou míru znečištění ovzduší. V teoretické části se práce zabývá dopadem znečištění ovzduší na životní prostředí a lidské zdraví. Dále pak metodami, za pomoci kterých je možné vyjádřit hodnotu tohoto znečištění v peněžních jednotkách. Hlavním cílem práce je však aplikovat metodu hedonické ceny na území Prahy, aby bylo možné určit, jak si pražené cení kvality ovzduší. A tímto dát podklady pro rozhodování veřejných činitelů o nakládání se znečištěním ovzduší.