Analýza nákladů a přínosů zvýšení hlukových limitů - Zelenka, Václav (2011)
Cílem práce je za pomoci metody analýzy nákladů a přínosů (CBA) zhodnotit ekonomické dopady připravované novely Nařízení vlády č. 148/2006 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací na příkladu konkrétního úseku komunikace. Novela nařízení má za cíl změkčení (navýšení) stávajících hlukových limitů, což má vést především k úspoře investičních nákladů na budování protihlukových opatření. Práce si klade za cíl na jedné případové studii zjistit, zda přínosy ze zlevnění výstavby komunikace převýší náklady v podobě snížení blahobyty obyvatel vyvolané jejich zvýšenou hlukovou expozicí, případně po jaké době se vyrovná úspora nákladů na výstavbu komunikace snížení blahobytu obyvatel (úspora nákladů je jednorázová, zvýšení hlukové expozice a souvisejícího poklesu blahobytu je dlouhodobé). Odhad změn blahobytu obyvatel je založen na analýze sekundárních zdrojů -- zejména výsledků studie externalit z dopravy v České republice provedené metodou podmíněného hodnocení. Vlastním jádrem práce je analýza nákladů a přínosů. Pozornost bude také věnována širší diskusi praxe udělování hlukových výjimek z překračování hlukových limitů v ČR.