Analýza ekonomických a environmentálních efektů kompaktace pracích prášků - Gregorová, Martina (2011)
Předložená diplomová práce se zabývá vlivem kompaktace pracích prostředků na životní prostředí. V teoretické části jsou popsány negativní vlivy užívání pracích prostředků a zahraniční iniciativy, díky kterým došlo ke snížení environmentální zátěže. V analytické části je pomocí dotazníkového šetření vyhodnocena informační kampaň zaměřená na změny spotřebitelského chování a dávkování. Snížení spotřeby bylo podmínkou omezení negativních vlivů užívání pracích prostředků. Tržní data odrážející reálný vývoj spotřeby jsou porovnána s očekávaným poklesem. Z výsledků dotazníkového šetření a analýzy tržních dat vyplývá, že změny v chování spotřebitelů byly nedostatečné, a proto byl projekt kompaktace vyhodnocen jako neúspěšný.