Energetická bezpečnost EU - Kleinbauer, Jan (2011)
Ztenčující se zásoby strategických surovin, zejména ropy a plynu, na druhé straně zvyšující se poptávka po těchto energetických surovinách ze strany rychle se rozvíjejících asijských ekonomik, přiměly EU, aby energetická bezpečnost byla v popředí unijních zájmů. Stěžejním cílem této práce bude navrhnout možnosti posílení energetické bezpečnosti EU, tak aby Evropa měla plynulé a stabilní dodávky energií, jak z vlastních zdrojů, tak i z dovozu. V první části práce budu analyzovat současný stav energetické bezpečnosti EU. Zaměřím se na využívání vlastních zdrojů, kdy rozeberu (ne)výhodnost využívání obnovitelných zdrojů oproti klasickým zdrojům energie. Následně budu analyzovat závislost EU na dovozu energií, jaká specifika, rizika mají nynější dodavatelé. Druhá část práce bude věnována samotnému posílení energetické bezpečnosti EU. Dokáže společná energetická politika posílit energetickou bezpečnost? Následně se zaměřím na možnosti diverzifikace dodavatelů a zdrojů energie. V neposlední řadě se budu věnovat energetickým úsporám a jejich vlivu na energetickou bezpečnost.