Role prezidenta v zahraniční politice Brazílie (srovnání Luize Inacia Luly da Silvy a Dilmy Roussefové) - Melounová, Irena (2012)
Vnímání Brazílie na mezinárodním poli se v minulých letech výrazně změnilo a tato země přitahuje čím dál větší pozornost. Klíčová role hlavy státu v prezidentském politickém systému se odráží ve všech vládních agendách včetně zahraniční. Od 90. let 20. století roste osobní a aktivní účast prezidenta také v politice zahraniční, která bývala tradičně ovládána Ministerstvem zahraničních věcí. Cílem této diplomové práce je analyzovat na příkladech Luly da Silvy a Dilmy Rousseffové současnou roli brazilského prezidenta na tomto poli a využít příznivou situaci, kdy byl poprvé v historii Brazílie zvolen kandidát navržený svým předchůdcem. I proto může práce ve studovaném období (říjen 2002 až prosinec 2012) abstrahovat od třech hladin analýzy zahraniční politiky, které považuje za nezměněné konstanty, přičemž jediným uvažovaným faktorem ovlivňujícím zahraniční politiku je změna na hladině jednotlivce. Jádrem práce je srovnání osobností prezidentů a jejich zahraničněpolitické aktivity, která je sledována ve třech dimenzích: zahraniční cesty a zvaní návštěv do země, způsob zasahování do řešení zahraničněpolitických krizí a vlastní iniciativy týkající se nově zdůrazněných regionů a témat.