Efektivnost regulace malých stacionárních zdrojů znečištění ovzduší - Blažková, Pavla; Jílková, Jiřina, 1956-2022; Vejchodská, Eliška, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Navzdory skutečnosti, že se daří snižovat emise vypouštěných škodlivin ve většině vyspělých zemí, na mnoha místech je problémem stále se zhoršující imisní situace. Znečištění ovzduší je problémem také pro Českou republiku, kde některé oblasti jsou více postiženy než jiné. Proto byla pro tuto diplomovou práci vybrána jedna z nich, oblast severních Čech a konkrétně oblast Teplicka. Práce se zaměřuje na znečištění způsobené lokálními topeništi, protože toto znečištění není aktuálně nijak regulováno. Cílem práce je prostřednictvím dotazníkového šetření zjistit jaké je chování domácností při vytápění pomocí lokálních topenišť, konkrétně byly sledovány reakce na potenciální regulační nástroj- motivační výši dotace. Z těchto dat byla podrobněji pomocí Pearsonova i Spearmanova korelačního koeficientu zkoumána závislost mezi výší dotace a čistým měsíčním příjmem. Výzkum neprokázal žádné zásadní statistické souvislosti, poprvé však bylo provedeno šetření vícedruhového vytápění v jednotlivých domácnostech, díky jehož výsledkům mohou být lépe analyzovány důvody častého vytápění pevnými palivy.
Vedoucí práce: Jiřina Jílková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses