Efektivnost regulace malých stacionárních zdrojů znečištění ovzduší - Mešková, Alena; Jílková, Jiřina, 1956-2022; Vojáček, Ondřej, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Lokální znečištění ovzduší významnou měrou ovlivňuje lidské zdraví. Mezi jeho hlavní znečišťovatele patří domácnosti, jež je ale obtížné regulovat. Tato práce popisuje nástroje regulace malých zdrojů znečištění ovzduší obsažené v již existující legislativě i nástroje uvažované ze strany ministerstva životního prostředí, se zaměřením na dotace. S využitím dotazníkového šetření byla sledována zpětná vazba domácností vůči dotacím na změnu vytápění a stanoveny tři hypotézy. První hypotéza předpokládá, že dotace využijí právě domácnosti s nižšími příjmy. Druhá hypotéza předpokládá, že dotaci zvolí lidé vyššího věku. Podle poslední hypotézy se k této volbě přikloní domácnosti s vyššími náklady na vytápění. Žádná z hypotéz nebyla zamítnuta. Dotace budou motivovat domácnosti k využití ekologičtějších způsobů vytápění.
Vedoucí práce: Jiřina Jílková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses