Praktická aplikace mimotržního oceňování na příkladu veřejné zeleně v městské části Praha 15 - Adámková, Veronika (2012)
Tato práce se zabývá mimotržním oceňováním veřejné zeleně na Praze 15 a možností širšího využití této metody veřejnou správou. Rozhodnutí veřejného sektoru jsou mnohdy netransparentní a nesystémová, v této práci je navrženo, jak by podobné rozhodnutí mohlo vypadat, kdyby se opíralo o ekonomickou teorii. První část práce se věnuje teorii typologie statků, teorii mimotržního oceňování a výběru metody aplikované na konkrétním příkladu veřejné zeleně. V analytické části je popsána aplikace metody kontingentního hodnocení, pomocí které je zjištěna ochota platit za zachování a zkvalitnění veřejné zeleně, a jsou zde analyzovány výsledky výzkumu. V závěrečné části práce jsou diskutovány možnosti využití metody veřejnou správou.