Komparativní analýza politik regulace velkých zdrojů znečišťování ovzduší v Moravskoslezském kraji a Slezském vojvodství - Děcká, Michaela; Vojáček, Ondřej, 1980-; Jílková, Jiřina, 1956-2022; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem práce je provést komparativní analýzu státních politik České republiky a Polska zaměřených na snižování emisí prachu z průmyslových a energetických zdrojů znečišťování ovzduší v Moravskoslezském kraji a Slezském vojvodství. Analýza má umožnit zhodnocení podmínek regulace uvedených zdrojů v obou oblastech. Míra regulace zdrojů znečišťování ovzduší ve Slezském vojvodství ovlivňuje množství produkovaných emisí prachu z těchto zdrojů a vlivem existence přeshraničního přenosu emisí dochází k ovlivňování koncentrace prachových částic v ovzduší v Moravskoslezském kraji. Práce dochází ke zjištění, že průmyslové a energetické zdroje znečišťování ovzduší v ČR v Moravskoslezském kraji čelí dlouhodobě přísnějším podmínkám regulace ve srovnání s obdobnými zdroji v Polsku ve Slezském vojvodství. Přísnější podmínky regulace pro české zdroje jsou příčinou nižší úrovně jimi produkovaných emisí a z toho vyplývajících vyšších nákladů na zamezení pro tyto zdroje. Práce se dále zabývá komparativní analýzou nákladů na zamezení na vzorku hutních a energetických provozů v Moravskoslezském kraji a Slezském vojvodství.
Vedoucí práce: Ondřej Vojáček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses