Efektivnost a účinnost prostředků vynaložených ze strukturálních fondů EU na opatření v ochraně vod ČR - Hájková, Kateřina (2012)
Diplomová práce se zabývá efektivností a účinností prostředků vynaložených ze strukturálních fondů EU v oblasti ochrany vod v České republice. Hlavní otázkou, kterou si výzkum klade, je, zda nedochází k plýtvání veřejných zdrojů a zda jsou minimalizovány náklady. V první části práce jsou diskutována teoretická východiska problematiky dotací, jakožto nástroje hospodářské politiky. V návaznosti je diskutována efektivnost a účinnost dotací, jakožto hlavního nástroje evropské regionální politiky. Druhá část práce se snaží obecné závěry prokázat na konkrétních statistických datech z oblasti ochrany vod v České republice. K výzkumu bylo využito několik nezávislých modelů, které upozorňují na řadu problémů snižujících efektivnost a účinnost vynakládaných prostředků. Analýza ukázala, že investice do ochrany vod jsou -- z celospolečenského hlediska -- nezbytné a potřebné, ale z ekonomického hlediska je současná forma poskytování dotací sporná. Práce se dále pokouší diskutovat alternativní nástroje, kterými by mohlo být dosaženo stejných cílů s nižšími náklady.