Efektivnost a účinnost prostředků vynaložených ze strukturálních fondů EU na opatření v ochraně vod ČR - Hájková, Kateřina; Slavík, Jan, 1978-; Malý, Vítězslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Diplomová práce se zabývá efektivností a účinností prostředků vynaložených ze strukturálních fondů EU v oblasti ochrany vod v České republice. Hlavní otázkou, kterou si výzkum klade, je, zda nedochází k plýtvání veřejných zdrojů a zda jsou minimalizovány náklady. V první části práce jsou diskutována teoretická východiska problematiky dotací, jakožto nástroje hospodářské politiky. V návaznosti je diskutována efektivnost a účinnost dotací, jakožto hlavního nástroje evropské regionální politiky. Druhá část práce se snaží obecné závěry prokázat na konkrétních statistických datech z oblasti ochrany vod v České republice. K výzkumu bylo využito několik nezávislých modelů, které upozorňují na řadu problémů snižujících efektivnost a účinnost vynakládaných prostředků. Analýza ukázala, že investice do ochrany vod jsou -- z celospolečenského hlediska -- nezbytné a potřebné, ale z ekonomického hlediska je současná forma poskytování dotací sporná. Práce se dále pokouší diskutovat alternativní nástroje, kterými by mohlo být dosaženo stejných cílů s nižšími náklady.
Vedoucí práce: Jan Slavík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses