Charter Cities - ostrůvky prosperity s importovaným právním systémem? - Procházka, Pavel; Šíma, Josef, 1972-; Gregárek, Matěj; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Diplomová práce se zabývá alternativním konceptem rozvojové pomoci v podobě listinných měst vytvořeným americkým ekonomem Paulem Romerem. Popisuje tento mechanismus, institucionální rámec a analyzuje jeho potenciální využití v praxi. Vedle prvních pokusů o realizaci modelových měst, práce zároveň poukazuje na řadu mýtů, které se kolem projektu objevily a které jsou předmětem studie. Vzhledem k absenci přímých listinných měst je na základě ex-post analýzy porovnán daný koncept s městy a ekonomickými zónami, které vznikly s podobným cílem dosáhnout hospodářského růstu. Podobný postup je aplikován i při testování základních předpokladů modelu s cílem poskytnout představu, zda se jedná o realizovatelný projekt.
Vedoucí práce: Josef Šíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses