Private Military Companies v Africe - Šváb, David (2013)
Diplomová práce "Private Military Companies v Africe" se zabývá tématikou soukromých vojenských a bezpečnostních firem a jejich současné a budoucí pozice v mezinárodních bezpečnostních vztazích. Centrální tezí tohoto akademického textu je otázka, zdali tyto privátní společnosti mohou v dalších desetiletích zaujímat významnější postavení uvnitř mezinárodního společenství a vykonávat rozsáhlejší operace při řešení ozbrojených konfliktů a následného přechodu ke stabilnímu uspořádání postižené oblasti. V podstatě, argumenty vedoucí k základnímu cíli této práce vycházejí z komparativní případové studie nedávných aktivit PMCs na africkém kontinentu, diskursivní analýzy nahlížení na tyto soukromé firmy a v neposlední řadě také z postavení těchto subjektů v mezinárodním právu. Následně, v nejvýznamnější části textu jsou ze získaných informací vytvořeny základní modely potenciálního extenzivního využívání private military companies v rámci národních států a mezinárodních organizací a nabídnuty přínosy plynoucí z tohoto zásadního posunu k privatizaci globální bezpečnosti. Text také poukazuje na specifické příklady ze soudobého světového prostředí pro případnou činnost PMCs a analyzuje prostor pro tyto aktivity v novodobém mezinárodním systému.