Vliv fondů EU na rozvoj municipalit a venkovských oblastí ve Středočeském kraji - Suchá, Tereza; Peková, Jitka, 1946-; Louda, Tomáš, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Předkládaná diplomová práce se zaměřuje na způsob, jakým se obce dostávají k finančním prostředkům z Evropské unie a hodnotí dopad těchto prostředků do obecního rozpočtu. Prostřednictvím analýzy podkladových materiálů, rozhovorů s příslušnými úředníky, kteří mají zpracování projektových žádostí na starosti, a vlastního názoru, jsou v praktické části vymezeny problémy, se kterými se obce při přípravě a realizaci projektů nejčastěji setkávají. Malým obcím znesnadňuje efektivní čerpání evropských dotací zejména nedostatek lidského kapitálu, malý počet dotačních titulů, byrokratická zátěž, nedostatečné využívání principů spolupráce soukromého a veřejného sektoru a v neposlední řadě nutnost předfinancování projektů. Příjemce dotace se musí na financování projektu podílet zhruba deseti procenty celkových nákladů. Přestože se toto číslo může zdát malé, řada obcí si musí na spolufinancování projektů brát komerční úvěry, jejichž čerpání se promítne především do kapitálové části rozpočtu. Úroky z úvěrů zatěžují obecní rozpočet, zadlužují obce a zhoršují ukazatel finančního zdraví obce. Většina projektů by se však bez pomoci z evropských fondů neuskutečnila. Dotace z Evropské unie tak výrazně přispívají k rozvoji obce.
Vedoucí práce: Jitka Peková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses