Křesťanství v programech stran zastoupených v EP - Křížková, Anna; Kratochvíl, Petr, 1975-; Druláková, Radka, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu současného vztahu křesťanství a Evropské unie, konkrétně na postoje jednotlivých politických frakcí Evropského parlamentu vůči hodnotám vycházejících z učení římskokatolické církve. V práci jsou analyzovány politické programy čtyř hlavních stran Evropského parlamentu (EPP, PSSD, ALDE, Zelených) a je zkoumána míra zastoupení křesťanských hodnot. Práce je rozdělena do pěti hlavních kapitol. První kapitola je částí teoretickou, která tvoří teoretický základ, v jehož rámci je celá práce dále koncipována. Ve druhé kapitole je obecně charakterizována souvislost mezi křesťanstvím a Evropskou unií, resp. vliv křesťanství při utváření Evropské unie. Ve třetí kapitole je zpracována spolupráce mezi Římskokatolickou církví a orgány Evropské unie. Čtvrtá kapitola se věnuje určení křesťanských hodnot. Jsou zde vymezeny a charakterizovány základní křesťanské hodnoty, tak jak jsou obsaženy v Kompendiu sociální nauky církve. V poslední páté kapitole jsou pak již zkoumány samotné politické programy čtyř největších stran Evropského parlamentu. Programy jsou analyzovány z hlediska jejich vztahu k vymezeným křesťanským hodnotám.
Vedoucí práce: Petr Kratochvíl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses