Obnovitelné zdroje energie a jejich dopad na regionální a municipální rozvoj v České republice - Sládeček, Dušan (2012)
Tato diplomová práce zkoumá pomocí standardních nástrojů regionální a statistické analýzy dopady větrných a fotovoltaických elektráren na regionální rozvoj. V teoretické části je kladen důraz na makroekonomický pohled týkající se podpory obnovitelných zdrojů energie. Důsledky pro českou ekonomiku lze hodnotit jako výrazně negativní. Praktická část obsahuje případové studie a je zaměřena přímo na konkrétní obce. Výsledkem je zjištění, že výstavba větrných a fotovoltaických elektráren nemá negativní dopad na rozvoj obcí, v případě menších obcí lze dokonce hovořit o ekonomickém přínosu.