Vzdělávání a vzdělávací soustava v Plzeňském kraji a její vazba na trh práce - Martinů, Jana; Kouřilová, Jana, 1960-; Krejčová, Nikola, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem této diplomové práce s názvem Vzdělávání a vzdělávací soustava v Plzeňském kraji a její vazba na trh práce je odpovědět na otázku, zda nabídka absolventů škol v Plzeňském kraji odpovídá potřebám trhu práce. V první kapitole jsou objasněny základní pojmy z oblasti vzdělávání a trhu práce. Následující část popisuje vzdělávací soustavu a trh práce v České republice. Je zde zmíněn také legislativní rámec a základní strategické a koncepční dokumenty českého školství. Třetí kapitola se zabývá charakteristikou všech stupňů vzdělávací soustavy v Plzeňském kraji, dále se zaměřuje na trh práce v kraji, s nímž souvisí také poslední část práce. V ní je provedena analýza volných pracovních míst evidovaných úřady kraje a je popsána situace absolventů jednotlivých typů škol na trhu práce. Z výsledků práce vyplynulo, že nabídka absolventů vyšších odborných a vysokých škol v kraji potřebám trhu práce odpovídá. U školství středního je situace složitější - absolventů některých oborů je na trhu práce nedostatek - především vyučených v technických oborech, jiných naopak přebytek - vyučených v oborech gastronomie a maturantů v oborech ekonomických. Ze strany Plzeňského kraje je patrná snaha tuto situaci řešit tak, aby vzdělávací soustava vyhovovala požadavkům trhu práce.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses