Analýza rozpočtu Jihomoravského kraje v období 2006 - 2011 - Šubrt, Marek (2012)
Cílem diplomové práce je analyzovat vliv probíhajícího hospodářského cyklu Jihomoravského krajského úřadu v komparaci s ostatními kraji České republiky. V teoretické části charakterizuji vznik a postavení krajů v rámci veřejné správy a regionální politiky a jejich financování. Podrobně rozebírám rozpočtovou skladbu, struktura a princip hospodaření krajů. V praktické části se věnuji analýze státního rozpočtu a rozpočtovému určení daní. Detailně rozebírám jednotlivé složky příjmů a výdajů Jihomoravského kraje v letech 2006-2011. V závěru na základě rozpočtového salda, krajské zadluženosti a dalších ekonomických ukazatelů provedu komparaci vývoje a trendů tohoto kraje s ostatními kraji České republiky.