JE FISKÁLNÍ UNIE ŘEŠENÍM KRIZE EUROZÓNY - Šatavová, Eva (2012)
Cílem této práce je vyhodnocení hypotézy, zda se fiskální unie států eurozóny dokáže vypořádat s následky a příčinami dluhové krize. Jsou představeny kategorizované návrhy vedoucí k fiskální unii. Tyto návrhy se však potýkají s problémy morálního hazardu, převrácených motivací, nových daní, neefektivní alokace vzácných zdrojů a obecnými problémy fiskální politiky. Nové kroky vedoucí směrem k fiskální unii budou přijímány na nadnárodní úrovni, přičemž některé z těchto kroků jsou pravděpodobnější než jiné. Čím více těsnějších pravidel, fiskálního dohledu a regulací bude fiskální unie zajišťovat, tím déle a úspěšněji bude krizi eurozóny odvracet. Protože eurozónu nelze povazovat za optimální měnovou oblast a protože vykazuje problémy tragédie obecní pastviny, potom fiskální unie v dlouhém období, spolu se všemi problémy nových návrhů, povede pouze k prohloubení současné krize, případně vytvoření nové a mnohem silnější.