Politické vztahy Ruska a Evropské unie - Ivanov, Vladimir; Kratochvíl, Petr, 1975-; Cibulková, Petra, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Práce aspiruje k podání přesvědčivého a solidně metodologicky podloženého obrazu ideové roviny politické interakce mezi EU a Ruskem. Výzkum spočívá v lingvistické analýze čtyř klíčových zahraničněpolitických dokumentů, pojatých jako souvislý dialog mezi EU a Ruskem v letech 1994-2007. Na dané dokumenty je aplikován model zahrnující několik metod využívaných ve zkoumání mezinárodních vztahů, zaměřených především na diskuzivní analýzu. Metodologická východiska práce jsou založena na teoretických konceptech sociálního konstruktivismu, teorii řečových aktů a dialogické analýzy. Důraz je kladen na poznání očekávání a cílů aktérů, analýzu explicitní, implicitní a absenční roviny dialogu, definice jejich pojetí sebe, partnera a třetí strany, a v neposlední řadě pak na zkoumání proměn v chování vůči sobě.
Vedoucí práce: Petr Kratochvíl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses