STÁTNÍ BANKROT JAKO JEDNO Z MOŽNÝCH ŘEŠENÍ DLUHOVÉ KRIZE - Tomková, Kateřina; Zeman, Karel; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem bakalářské práce je analýza příčin a důsledků státních bankrotů v Argentině a na Islandu a zodpovězení otázky, zda by státní bankrot byl vhodným řešením dluhové krize některých států EU. Toto téma je aktuální s ohledem na vývoj dluhové krize v některých státech Evropské unie, jako je např. Řecko, Španělsko, Portugalsko a podobně. Teoretická část se zaměří na příčiny bankrotu (předlužení, změna režimu, rozpad státu...), bude vysvětlena finanční, hospodářská a dluhová krize. Dále bude charakterizován z teoretického hlediska státní bankrot, jaké jsou příčiny jeho vzniku a jakým způsobem se dá taková situace řešit. Praktická část zanalyzuje vývoj, příčiny a důsledky státních bankrotů v Argentině a na Islandu. Dále bude analyzována současná situace některých států EU, které jsou uměle udržovány před státním bankrotem finanční pomocí ostatních států. V této části práce následuje úvaha, zda podobná situace ohrožuje i Českou republiku. V závěru práce by měla být nalezena odpověď na otázku, zda by státní bankrot nebyl u některých zemí EU vhodnějším řešením než neustálé dotování jejich státních rozpočtů.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses