Konstrukce předstihových a souběžných kompozitních indikátorů pro ČR - Zeman, Jan (2012)
Hrubý domácí produkt představuje základní makroekonomický ukazatel výkonnosti české ekonomiky, jehož význam neustále sílí. Potřeba získat co nejrychlejší informace o jeho vývoji pro potřebné kroky vlády je nezpochybnitelná, avšak v porovnání se zahraničím je doba, která uplyne do publikování jeho prvního čtvrtletního odhadu tempa růstu, výrazně delší (45 dní po skončení referenčního čtvrtletí). Cílem této diplomové práce je pokus o konstrukci předstihového a souběžného kompozitního indikátoru pro odhad čtvrtletních změn HDP, a to již 30 dnů po skončení referenčního čtvrtletí. K tomu jsou využity příslušné metody analýzy časových řad, pomocí kterých jsou analyzovány vztahy mezi hrubým domácím produktem a ukazateli, které jsou k dispozici v tomto 30denním období a do kompozitního předstihového, resp. souběžného indikátoru mohou vstupovat.