Analýza financování vysokého školství v ČR a vybraných zemí OECD - Tomanová, Zuzana; Zeman, Karel; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem bakalářské práce je analýza financování vysokého školství v České republice a dalších vybraných zemí OECD a porovnání systémů školství. Česká republika není jedinou zemí, kde financování vysokoškolského vzdělávání je předmětem vážných diskuzí. Český vzdělávací systém se potýká s chybějícími prostředky, které představují základní strukturní problém. Řada zemí se postupně přiklání k reformním krokům, mající řešit tuto problematiku. Teoretická část bude věnována teorii lidského kapitálu, postavení vzdělání ve společnosti, vzdělávací politice, mechanismům financování vysokého školství a toku finančních prostředků. Praktická část bude obsahovat analýzu financování terciárního vzdělávání v České republice, Německu, Švédsku, Velké Británii a Slovinsku. Výdaje na školství budou porovnávány ve vazbě na HDP a státním rozpočtu vybraných zemí a následně metodou srovnání budou popsány odlišnosti jednotlivých systémů vysokého školství.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses