Události X : možné scénáře kolapsu dnešního složitého světa - Casti, J. L., 1943- (Management Press, 2012)
Události X jsou události zdánlivě nahodilého charakteru, které se vymykají běžnému řádu věcí a hrozí až katastrofickými dopady na další vývoj lidstva, které však mohou s vysokou pravděpodobností nastat. Autor – věhlasný matematik – tyto události čtenářsky přitažlivou formou líčí a předkládá varovný obraz budoucnosti lidské civilizace, včetně příkladů těchto událostí (od celosvětového „blackoutu“ a výpadku počítačových sítí přes vyčerpání zásob ropy či nukleární katastrofu až po kolaps světových finančních trhů). S brilantností sobě vlastní dokládá, že technologické zázraky moderní civilizace se již přežily, a pomocí své „teorie překvapení“ ukazuje jak události X identifikovat, analyzovat a do jisté míry i předvídat.