Imitace lidského chování počítačovými systémy - Kovaľ, Jakub; Sigmund, Tomáš; Pavlíček, Antonín, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Tato práce se zabývá konceptem umělé inteligence, především pak pokusy imitovat chování lidských bytostí. Používá k tomu teoretické poznatky odborníků na tuto problematiku. Předkládá teorie A. Turinga, jeho imitační hry, koncept učícího se stroje a implikace Turingova testu. Zkoumá kritiku imitační hry J. R. Searla a jeho myšlenkový test čínský pokoj, spolu s pojemem intencionality a porozumění, které jsou nutné pro skutečně vědomé projevy inteligence. Taktéž jsou v práci zmíněny limity umělé inteligence podle H. Dreyfuse. Práce analyzuje vybrané současné systémy, které se lidské chování pokoušejí napodobit. Dává do souvislosti jejich fungování a teorie jednotlivých filozofů. Neomezuje se pouze na striktní hodnocení systémů jako celků, ale zkoumá i jejich části a způsoby, jakými řeší zadané úlohy. V závěru tato práce shrnuje splnění požadavků jednotlivými programy dle uvedených teorií, jejich význam v kontextu umělé inteligence a naznačuje směr, jakým se vývoj v této oblasti ubírá.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses