Vývoj vnější ekonomické rovnováhy ČR a analýza ovlivňujících faktorů - Gajdušková, Kateřina (2012)
Práce se zabývá vývojem vnější ekonomické rovnováhy a vlivňujícími faktory. Popisuje vývoj jednotlivých sald platební bilance od roku 1993 až po rok 2010 a zejména se zaměřuje na poslední roky a období finanční a ekonomické krize. Následně definuje podle základních teoretických přístupů faktory, které salda platební bilance mohou ovlivňovat, a zkoumá mezi nimi vzájemný vztah. Na základě analýzy výkonové bilance, běžného účtu, základní bilance a celkové bilance bylo potvrzeno, že Česká republika nemá vysoké riziko vnější ekonomické nerovnováhy. Během finanční a ekonomické krize však došlo k jejímu zhoršení, ať se jedná o pokles vývozu, příliv přímých investic či zhoršení bilance důchodů. Zároveň bylo potvrzeno, že zahraniční a domácí důchod významně ovlivňují vnější rovnováhu České republiky.