Vývoj vnější ekonomické rovnováhy ČR a analýza ovlivňujících faktorů - Gajdušková, Kateřina; Plchová, Božena, 1936-; Petříček, Václav, 1944-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Práce se zabývá vývojem vnější ekonomické rovnováhy a vlivňujícími faktory. Popisuje vývoj jednotlivých sald platební bilance od roku 1993 až po rok 2010 a zejména se zaměřuje na poslední roky a období finanční a ekonomické krize. Následně definuje podle základních teoretických přístupů faktory, které salda platební bilance mohou ovlivňovat, a zkoumá mezi nimi vzájemný vztah. Na základě analýzy výkonové bilance, běžného účtu, základní bilance a celkové bilance bylo potvrzeno, že Česká republika nemá vysoké riziko vnější ekonomické nerovnováhy. Během finanční a ekonomické krize však došlo k jejímu zhoršení, ať se jedná o pokles vývozu, příliv přímých investic či zhoršení bilance důchodů. Zároveň bylo potvrzeno, že zahraniční a domácí důchod významně ovlivňují vnější rovnováhu České republiky.
Vedoucí práce: Božena Plchová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor disert. práce]; disertace; dissertations