Konstrukce burzovních indexů v ČR a porovnání jejich vývoje - Hřebejk, Jan (2013)
Cílem této práce je teoreticky popsat různé matematické metody konstrukce burzovních indexů, zhodnotit silné a slabé stránky jednotlivých přístupů a na závěr dát doporučení, kdy kterou metodu použít. Zvláštní důraz kladu na metody konstrukce indexů v České republice a jí blízkých zemích. Dále popisuji pravděpodobnostní rozdělení výnosů (koeficientů růstu, relativních přírůstků) a porovnat ho s vhodným teoretickým rozdělením (normální, log-normální). Má práce se dělí na tři hlavní kapitoly. V první podávám teoretický výklad všech možných výpočtů burzovních indexů, různé jejich transformace a vztahy mezi nimi. Teoretický výklad je doplněn názornými příklady. Druhá kapitola je zaměřena na specifika výpočtu indexu PX Pražské burzy. V poslední kapitole provádím porovnání přístupu českých a vhodně zvolených zahraničních tvůrců indexu.