Konstrukce burzovních indexů v ČR a porovnání jejich vývoje - Hřebejk, Jan; Hudrlíková, Lenka; Petkovová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Cílem této práce je teoreticky popsat různé matematické metody konstrukce burzovních indexů, zhodnotit silné a slabé stránky jednotlivých přístupů a na závěr dát doporučení, kdy kterou metodu použít. Zvláštní důraz kladu na metody konstrukce indexů v České republice a jí blízkých zemích. Dále popisuji pravděpodobnostní rozdělení výnosů (koeficientů růstu, relativních přírůstků) a porovnat ho s vhodným teoretickým rozdělením (normální, log-normální). Má práce se dělí na tři hlavní kapitoly. V první podávám teoretický výklad všech možných výpočtů burzovních indexů, různé jejich transformace a vztahy mezi nimi. Teoretický výklad je doplněn názornými příklady. Druhá kapitola je zaměřena na specifika výpočtu indexu PX Pražské burzy. V poslední kapitole provádím porovnání přístupu českých a vhodně zvolených zahraničních tvůrců indexu.
Vedoucí práce: Lenka Hudrlíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses