Využití sociálních sítí neziskovými organizacemi - Sedláčková, Zuzana (2012)
Cílem práce je navržení zásad zavedení a provozu sociální sítě pro konkrétní neziskovou organizaci. Postupovala jsem v několika krocích. Začátek diplomové práce je věnován teorii sociální sítě. Zaměřuji se zde převážně na používané sociální weby v České republice a uživatele sociálních sítí. V další části charakterizuji nestátní neziskové organizace, jejich prostředí a způsoby získání zdrojů. Nejdůležitější částí z této oblasti je analýza technologického okolí, kde jsou zmíněny důvody zavedení sociální sítě pro nestátní neziskové organizace. Další důležitou částí jsou zásady fundraisingu, tedy zásady, které by nezisková organizace měla dodržovat při oslovování potencionálních dárců. V další části je provedena analýza pěti vybraných neziskových organizací či programů na sociálních sítích. Součástí je i ohodnocení komunikace neziskových organizací přes sociální sítě s potencionálním dárcem či dobrovolníkem. V následující části práce podrobněji analyzuji program organizace Hestia a jeho působení na sociální síti. V rámci kapitoly je i technická analýza hlavního účtu programu Pět P na sociální síti Facebook. Na závěr je samotný návrh sociální sítě pro program nestátní neziskové organizace. Tato část je velmi inspirovaná z předchozích kapitol práce.