Zahraniční politika Evropské unie vůči Číně po roce 2000 - Weselá, Petra; Matějka, Zdeněk, 1935 září 19.-; Knotková, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Tato diplomová práce se zabývá vztahy Evropské unie a Čínské lidové republiky po roce 2000; nastíněn je však i předchozí vývoj. Práce zkoumá politické a ekonomické vazby, ale i další oblasti spolupráce; od roku 2003, kdy bylo oběma stranami deklarováno strategické partnerství, se kooperace rozvinula ve více jak 50 sektorových dialogů. Na druhou stranu partnerství mezi Evropskou unií a Čínou naráží na různé problémy, jmenovitě: evropskou kritiku stavu lidských práv v ČLR, evropský zájem o dění v problematických oblastech Tibetu a Sin-ťiangu, otázku Tchaj-wanu, dále existují ekonomicko-obchodní spory a stále trvá zbrojní embargo, které bylo na vývoz zbraní a vojenské techniky ze zemí EU uvaleno po masakru na náměstí Tchien-an-men v roce 1989. Práce hledá odpověď na aktuální otázku, jestli jsou pro vztah EU-Čína důležitější ekonomicko-obchodní zájmy, jak tvrdí realismus a marxismus, nebo evropské hodnoty, zejména lidská práva, což je v souladu s konstruktivistickým pohledem na mezinárodní vztahy.
Vedoucí práce: Zdeněk Matějka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses