Analýza návratnosti investice do vzdělání na ekonomických fakultách vysokých škol v ČR - Slezáková, Kateřina (2012)
Cílem této bakalářské práce je ověření závislosti mzdy na stupni dosaženého vzdělání. Pro ověření je použita regresní analýza, metoda nejmenších čtverců. Vzhledem k tomu, že stupeň dosaženého vzdělání má pozitivní vliv na výši mzdy, je následně spočítána výnosnost investice do vysokoškolského studia. Studenti jsou rozděleni podle místa, odkud pochází. Pro každého jsou vyčísleny náklady na studium. Pro výpočet je použita metoda čisté současné hodnoty, dále je počítáno vnitřní výnosové procento a doba návratnosti investice. Z výsledků plyne, že nejvyšší čistou současnou hodnotu má studium v Praze na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy. Doba návratnosti investic terciárního vzdělání je nejrychlejší v Praze. To je dáno vyššími výdělky v hlavním městě.