Návrh metodiky pro efektivní testování a vyhodnocování uživatelského prožitku menších webových aplikací - Novák, Ondřej (2012)
Hlavním cílem této diplomové práce je návrh metodiky pro efektivní testování a vyhodnocování uživatelského prožitku menších webových aplikací. Navrhovaná metodika je založena na poznání problematiky testování uživatelského prožitku v rámci malých projektů, prozkoumání principů současných metodických postupů a analýze metod testování a vyhodnocování uživatelského prožitku. Na základě provedené analýzy jsou zvoleny vhodné metody a sestaven metodický postup. Součástí práce je také ověření metodiky na reálném projektu v praxi s cílem odhalit její případné nedostatky. Práce se tak skládá ze dvou částí. První, teoretická část, obsahuje rozbor problematiky uživatelského prožitku a jeho testování, popis principů metodik a velký důraz je kladen na analýzu samotných metod. Druhá, praktická část, je pak věnována návrhu metodiky a jejího ověření v praxi. Navržená metodika by měla být přínosem především pro menší vývojové týmy nebo společnosti, které mají potřebu se testováním uživatelského prožitku zabývat, avšak nemají dostatek zdrojů pro vývoj metodiky vlastní, nebo nákup metodiky vyvinuté jinou společností. V praxi jsem totiž nenarazil na žádný volně dostupný metodický postup pro testování uživatelského prožitku, který by byl navíc navržen speciálně pro malé projekty.