Možnosti využití sociálních sítí pro podporu inovací - Trčková, Lenka (2012)
Práce je zaměřená na možnosti využití sociálních sítí pro podporu inovací v podnicích. Hlavním cílem práce je objasnění vztahu inovační činnosti podniků a její možné podpory prostřednictvím sociálních sítí a následné poukázání na perspektivní sociální sítě, které umožňují tvorbu kontaktů, komunikaci, sdílení a spolupráci v rámci inovačních aktivit podniků. Tento cíl je naplněn vymezením termínů spojených se sociálními sítěmi a inovacemi; analýzou vztahu inovační činnosti podniků a její možné podpory prostřednictvím sociálních sítí; představením vhodných sociálních sítí; hodnocením inovačního prostředí podniků a zkoumáním povědomí a uplatnitelnosti následujících inovačních konceptů: otevřených inovací, inovačních tržišť a platforem pro spolupráci v českých podnicích. Hlavními přínosy této práce je teoretické vymezení sociálních sítí ve vztahu k inovačním činnostem podniků, které čtenáře uvede do problematiky sociálních sítí a inovací; vytvořený rámec pro hodnocení sociálních sítí pro podporu inovací a přehled existujících sociálních sítí zaměřených nebo podporujících inovace, který může pomoci podnikům k snadnější orientaci ve službách a funkcionalitě, které analyzované webové portály nabízejí. Teoretická část této práce vymezuje témata sociální sítě a inovace a následně objasňuje souvislost sociálních sítí a inovačních aktivit podniků. Na teoretickou část navazuje přehled existujících sociálních sítí využitelných pro podporu inovací. Práce se dále zabývá inovačním prostředím v České republice ve srovnání se Švédskem. Poslední kapitola zkoumá povědomí a uplatnitelnost sociálních sítí pro podporu inovací podniky v České republice.