Ověření efektu výplaty na nárůstu mortality v ČR - Drvoštěp, Tomáš; Houdek, Petr, 1981-; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tato práce hledá projevy "efektu peněženky" v České republice -- při výplatních dnech by se očekávaný nárůst spotřeby a aktivity obyvatelstva měl projevit v nárůstu úmrtnosti. Výzkum provádím pomocí regresní analýzy na krajských panelových datech za roky 2008 až 2010 a na vzorku mikrodat z ambulantních oddělení. Výsledky analýzy jsou protichůdné, což si vysvětluji příliš rovnoměrným rozdělením výplat ve dnech měsíce. Dílčí, robustnější výsledky však ukazují nárůst mortality 15. den v měsíci a pokles 30. den v měsíci, v souladu s hypotézou. Ověřování sezónnosti mortality v Čechách by mělo dále směřovat k využití mikrodat pojících se s jednoznačnými výplatními termíny.
Vedoucí práce: Petr Houdek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses