Pojištění v mezinárodní silniční dopravě - Straková, Hana (2013)
Tato bakalářská práce je zaměřena na pojištění rizik v oblasti mezinárodní autodopravy. První část je věnována teoretickému základu veškerých pojištění, která jsou potřebná v daném oboru podnikání. Jedná se o pojištění povinná i dobrovolná, přičemž v teoretické části je největší část věnována vymezení charakteristiky povinného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a dobrovolnému havarijnímu pojištění, jejíž sjednání ale je pro činnost mezinárodní autodopravy nezbytné. Dále jsou v práci vymezeny základní charakteristiky flotilového pojištění, pojištění právní ochrany, pojištění hotovosti proti odcizení, cestovního pojištění, odpovědnostního pojištění za škodu silničního dopravce, za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání a v neposlední řadě pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu zaměstnání. V praktické části je po té analyzováno pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu povolání u tří profesionálních řidičů společnosti Sunny Trans, pojištění právní ochrany D.A.S. a celoroční cestovní pojištění uzavřeno společností pro všechny své řidiče.