Specifika Real Estate Investment Trust - Nenadál, Petr (2013)
Obsahem této práce je přiblížit režim REIT, který je zejména ve Spojených státech amerických velmi rozšířen. V první části jsou popsány obecné charakteristiky realitních trustů, výhody a nevýhody, typy a metody oceňování. Chronologicky je poté přiblížen vývoj na americkém trhu. Práce se dále zabývá aktuálním tématem globální finanční krize právě z pohledu REIT a možnosti využití připravované směrnice EU --AIFMD (nový evropský režim pro speciální fondy a fondy kvalifikovaných investorů), od které se očekává harmonizace v oblasti kolektivního investování. Cílem práce je detailní charakteristika REIT v USA, ve vybraných vyspělých státech západní Evropy a v Austrálii, jejich následná komparace a analýza problematiky investičních realitních společností v České republice. Důraz je kladen na vývoj českého realitního trhu během hypoteční krize s prognózou do budoucnosti a finanční analýzu vybraných společností. V závěru práce definuje možná úskalí zavedení režimu REIT v České republice, která zatím tento typ společností legislativně nezavedla.