Hospodářská politika Japonska v období americké okupace 1945-1952 - Winkelhöferová, Anežka (2012)
Tato bakalářská práce analyzuje hospodářskou politiku Japonska v průběhu americké okupace v letech 1945 až 1952. Věnuji se zde hlavním hospodářským otázkám, krokům, které japonská vláda v tomto období pod vedením okupačních sil uskutečnila, a faktorům, které je ovlivňovaly. Cílem mé práce je rovněž posoudit přínosy jednotlivých ekonomických opatření pro japonskou ekonomiku. Hospodářská politika představovala velmi důležitý nástroj pro demokratizaci a demilitarizaci Japonska a později pro poválečnou obnovu a růst jeho ekonomiky. Má práce je členěna na dva hlavní oddíly, přičemž v prvním oddílu pojednávám o hospodářských opatřeních zaměřených především na demokratizaci Japonska a ve druhém o programech usilujících o stabilizaci a růst japonské ekonomiky.